35 دانستنی جالب درباره دروغ و دروغگویی که باید بدانید! (بخش اول)



نويسندگان
جدیدترین مطالب

 

 

یکی از جملات معروف رمان آنا کارنینا اثر لئو تولستوی این است: "هر چیزی بهتر از دروغ و فریب است!"

این دنیا پر از دروغ و افرادی است که این دروغ ها را می گویند! اکثر ما انسان ها احتمال دارد که در لحظاتی قرار بگیریم که دروغ هایی که به ما گفته می شود را باور کنیم. تحقیقات زیادی در این زمینه انجام شده است. شاید علت انجام دادن این تحقیقات این بوده است که به ما کمک کنند تا در دروغ هایی که به ما گفته می شود را بهتر تشخیص دهیم و زود گول افرادی که به ما دروغ گفته اند را نخوریم. متاسفانه بدی داستان این است که با تمام تحقیقاتی که دانشمندان در این زمینه انجام داده اند ولی هنوز هم کسی درست نمی داند که چه مکانیسمی باعث می شود که ما دروغ را از راست تشخیص دهیم! خیلی جالب است که حتی برخی از چیزهایی هم که به عنوان "حقایقی" درباره دروغ گفتن شنیده ایم؛ خودشان دروغ هستند! بنابراین ما معمولا تحت تاثیر دروغ و دروغ گویی ها قرا می گیریم. در این مطلب قصد داریم تا 42 حقیقت را درباره دروغ و فریب ارایه کنیم که شما با خواندن این مطالب بتوانید سریع تر تشخیص دهید که کسی به شما دروغ می گوید یا خیر!

1) دروغ نگفتن به سلامتی جسمی و سلامتی روحی شما کمک می کند!

بر اساس مطالعه ای که توسط دانشگاه ناتردام انجام گرفته است؛ گفتن حقیقت می تواند به سلامتی انسان ها کمک کند! نتیجه این مطالعه این شد که افرادی که به طور متوسط در هفته کمتر دروغ می گفتند هم از نظر سلامتی جسمی و هم از نظر سلامتی روانی در سطح بالاتری قرار داشتند. افرادی که در طول هفته اصلا دروغ نمی گفتند و یا کمتر دروغ می گفتند کمتر از مشکلاتی مانند افسردگی و یا مشکلات جسمی مانند سردرد گلایه می کردند! این در صورتی است که افرادی که به میزان بیشتری دروغ می گفتند به میزان بیشتری از این مشکلات گلایه می کردند. بنابراین دروغ نگفتن نه تنها برای روح شما خوب است بلکه برای بدن شما هم مفید می باشد!

2) 60 درصد از افراد در یک مکالمه 10 دقیقه ای حداقل یک بار دروغ می گویند!

بر اساس مطالعه ای که در ژورنال "علوم روان شناسی کاربردی و پایه ای" به چاپ رسید، 60 درصد از انسان ها حداقل در مکالمه ده دقیقه ای حداقل یک بار دروغ می گویند. بر اساس تحقیقاتی که در این زمینه انجام گرفته است؛ انسان ها معمولا این کار را می کنند به این دلیل که می خواهند دوست داشتنی تر شوند و دوست دارند تا بیشتر دیده شوند. این موضوع بدان معنی است که هر فردی ممکن است حتی در یک مکالمه ساده هم یک یا دو دروغ بگوید!

3) عده زیادی از مردم حتی به روانشناسشان هم دروغ می گویند!

حتی در مکان هایی که ما را تشویق می کنند که صادق و راستگو باشیم (مانند زمانی که نزد روانپزشک می رویم) باز هم بسیاری از ما انتخاب می کنیم که دروغ بگوییم! بر اساس مطالعه ای که بوسیله دانشگاه مینستو-تویین انجام گرفت؛ 52 درصد از روان شناسان گفتند که مراجعه کنندگانشان به آنها دروغ گفته بودند! چرا ما انسان ها این کار را حتی نزد روانپزشکمان انجام می دهیم؟ علت این است که ما از گفتن حقیقت حتی به روان شناسمان هم خجالت می کشیم و دوست نداریم که او مار را قضاوت کند!

4) ریشه راستگویی افراد راستگو را باید در خانواده هایشان جستجو کرد!

بر اساس گفته های دکتر ملبا واسکوز که یک روانشناسی در شهر آستین در تگزاس است؛ "توانایی صادق بودن نیازمند داشتن یک مدل خوب در خانواده و یا داشتن یک سطح بسیار بالای سلامتی روانی می باشد". بنابراین می توان گفت که ریشه راستگویی در افراد راستگو را باید در خانه هایشان جستجو کرد. افرادی که در دوران کودکی و وقتی که در حال بزرگ شدن بوده اند مدل خوبی برای راستگو بودن نداشته اند؛ و یا اینکه طوری بزرگ شده اند که میزان سلامتی روانیشان به اندازه ای که باید و شاید نبوده است؛ نمی توانند افراد راستگویی باشند!

5) مغز ما انسان ها به دروغ گفتن عادت می کند!

مغز انسان به گونه ای آفریده شده است که به دروغ گفتن عادت می کند. به عبارت دیگر ساختار مغزی ما به شکلی است که می تواند خودش را با شرایط گرفتن دروغ به سرعت تطبیق دهد. بنابراین این موضوع می تواند منجر شود که تعداد دروغ هایی که در طول زمان می گوییم بیشتر و بیشتر شود. بر اساس یک مقاله بسیار معتبر به نام "شیب روبه بالای دروغگویی" که در مجله علوم عصب شناسی "نیچرز" چاپ شد؛ تعداد دروغ هایی که ما در روز می گوییم بر اساس همین مکانیسم بیشتر و بیشتر می شود و چیزی که ما به آن "توانایی برای صادق نبودن" می گوییم در مغزمان بیشتر رشد می کند و همچنین اندازه دروغ هایی هم که می گوییم به مرور زمان بزرگتر و بزرگتر می شوند. دروغ گفتن مانند یک گیاه است؛ وقتی که شما بیشتر به آن غذا دهید بزرگتر می شود!

6) یکی از انواع دروغگویی "دروغگویی خیال انگیز" می باشد

تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده است به این نتیجه رسیده اند که سندرمی وجود دارد به نام سندرم "دروغ گویی خیال انگیز" که در آن افراد دروغ هایی را می گویند که با صور خیال مخلوط شده است. به این شکل که معمولا داستان هایی تخیلی را برای دیگران تعریف می کنند که حتی ممکن است در این داستان ها بخش هایی ماورا طبیعی هم وجود داشته باشد. آنها این کار را برای جلب توجه سایرین انجام می دهند. البته این نوع سندروم معمولا بسیار نادر است و تعداد بسیار کمی از افراد مبتلا به چنین شرایطی هستند.

7) هر فرد آمریکایی در روز به طور متوسط 11 بار دروغ می گوید

تحقیقاتی که در زمینه دروغ گفتن انجام شده است نشان می دهد که آمریکایی ها به طور متوسط در هفته 11 بار دروغ می گویند. این میزان کمی بیشتر از یک دروغ در روز به طور متوسط می شود.

8) تشخیص اینکه آیا دیگران دروغ می گویند یا خیر برای ما بسیار دشوار است

تحقیقاتی که در این زمینه انجام گرفته است نشان می دهد که انسان ها خیلی سخت می توانند بفهمند که کسی که با آنها صحبت می کند دروغ می گوید یا راست! مطالعات نشان می دهد که احتمال اینکه فردی بتواند تشخیص دهد که فردی که با او حرف می زند دروغ می گوید یا خیر، تقریبا برابر با احتمال این است که به هنگام پرتاب کردن یک سکه شیر و خط، طرف شیر (و یا طرف خط آن) بیاید! (این احتمال 52 درصد است!)

9) بخش ناخودآگاه مغز ما نسبت به بخش خودآگاهمان در تشخیص دروغ بهتر عمل می کند!

البته با اینکه ما با استفاده کردن از بخش خودآگاهمان برای تشخیص دادن دروغ ها نمی توانیم عملکرد خوبی داشته باشیم؛ ولی مطالعاتی که در این زمینه انجام گرفته است نشان می دهد که در صورتی که ما سعی نکنیم که از بخش خودآگاهمان برای تشخیص دادن دروغ ها استفاده کنیم (و این کار را به بخش ناخودآگاه ذهنمان بسپاریم) می توانیم انتظار اشته باشدی که بخش هایی از مغزمان که در قسمت ناخودآگاه مغز عمل می کنند دروغ دیگران را تشخیص دهند! علت این موضوع این است که بخش های مربوط به قسمت های خودآگاه مغز ما پر از اطلاعات و مسائل مختلفی درباره دروغگویان هستند که باعث می شود که ما نتوانیم به درستی تشخیص دهیم که فردی دروغ می گوید یا خیر!

10) باور قدیمی "افراد دروغگو از نگاه کردن به چشمان ما امتناع می کنند" دروغ است!

این داستان قدیمی که افرادی که به شما دروغ می گویند می ترسند که به چشمان شما نگاه کنند باوری کاملا غلط و بی اساس است!

11) دانشمندان هنوز دقیق نمی دانند که چرا انسان ها توانایی تشخیص دروغ را ندارند!

تحقیقات زیادی در زمینه اینکه ما چرا نمی توانیم دروغ دیگران را تشخیص دهیم انجام شده است. یکی از نظریه هایی که در این رابطه ارایه شده است این است که هیچ نشانه ای برای پیدا کردن دروغگو نداریم (دماغ هیچ کس وقتی که دروغ می گوید دراز نمی شود!) از این رو ما مجبور می شویم که بر روی بسیاری از نشانه های متنوع و پیچیده که از ممکن است از انسان به انسان متفاوت باشد تمرکز کنیم. همچنین ما اطلاعات بسیار غیردقیقی درباره چگونگی پیدا کردن دروغگو داریم. (به عنوان مثال همانطور که بیان شد به ما گفته اند که افراد دروغگو به چشمان ما نگاه نمی کنند که یک باورز غلط است!) از این رو تشخیص دادن دروغ برای ما خیلی سخت است. یک نکته بسیار جالب در این رابطه این است که شواهد نشان می دهد که هنگامی که احساس ایمنی مغز از بین می رود و همچنین هنگامی که غذا در مکانی کم شود؛ توانایی تشخیص دروغ در افراد بالا می رود!

12) شامپانزه ها در تشخیص دروغ بهتر از ما عمل می کنند

جالب است بدانید که شامپانزه ها هم می توانند دروغ بگویند و هم به راحتی می توانند بگویند که چه زمانی به آنها دروغ گفته شده است! دانشمندان زیادی بر روی توانایی شامپانزه ها برای دروغ سنجی کار کرده اند و به این نتیجه رسیده اند که آنها به راحتی می توانند دروغ را تشخیص دهند. به عنوان مثال در صورتی که غذای آنها در ظرفی پنهان شود و به آنها گفته شود که غذایشان در ظرف دیگری است؛ به راحتی می توانند تشخیص دهند که این غذای آنها کجا پنهان شده است! نکته بسیار جالب دیگر این است که برخی از شامپانزه ها به شامپانزه های دیگر دروغ می گویند! به عنوان مثال برخی از آنها به دروغ، علامتهایی که مخصوص خبر دادن شامپانزه ها به هم در هنگام پیدا کردن غذا است می دهند در صورتی که غذایی در آن جا وجود ندارد! و جالبتر اینجاست که شامپانزه های دیگر هم تشخیص می دهند که این علامت ها دروغ است!

13) افرادی که نیمکره چپ مغزشان فعال است راحتتر از دیگران می توانند دروغ را تشخیص دهند!

جالب اینجاست که تحقیقات نشان داده است که افرادی که نیمکره چپ مغزشان نسبت به نیمکره راست مغزشان فعال تر است می توانند دروغ هایی را که دیگران به آنها می گویند راحتتر تشخیص دهند! علت این موضوع هنوز برای دانشمندان مجهول است و هنوز بر روی آن کار می کنند!

14) افرادی که دارای هوش عاطفی بالاتری هستند زودتر گول می خورند!

افرادی که دارای هوش احساسی بالاتری هستند احتمال بیشتری دارد که دروغ های احساسی که به آنها گفته می شود را باور کنند! چند سال پیش مطالعه ای در زمینه روان شناسی در ارتباط با همین موضوع انجام گرفت که در این مطالعه افرادی که دارای میزان هوش احساسی بالایی بودند مورد بررسی قرار گرفتند. نتیجه این تحقیق این شد که توانایی بالای این افراد در درک کردن و همچنین بیان کردن احساسات ارتباط مستقیمی با میزان باور کردن دروغ هایی که به آنها گفته می شد داشت!

15) در صورتی که فردی که به شما دروغ می گوید نقاب بر چهره داشته باشد؛ توانایی تشحیص اینکه دروغ می گوید برای شما راحتتر می شود!

تحقیقات ثابت کرده اند که هنگامی که فردی به شما دروغ می گوید در صورتی که این فرد یک ماسک به چهره داشته باشد شما راحتتر می توانید تشخیص دهید که او دارد دروغ می گوید. علت این موضوع شاید این باشد که در صورتی که فردی ماسک بر چهره داشته باشد آنها بیشتر بر روی چشمان این فرد تمرکز می کنند و نتیجتا راحت تر می توانند بفهمند که این فرد دروغ می گوید یا خیر!

16) دروغگویانی که دروغ های بزرگی می گویند معمولا دوست ندارند مستقیما به چشمان شما خیره شوند!

با وجود نکته ای که درباره جهت نگاه دروغگویان در بالا به آن اشاره شد و با وجود این حقیقت که دروغگویان در حرکات چشمانشان با راستگویان فرقی ندارند؛ ولی تحقیقات نشان داده است که هنگامی که دروغگویان می خواهند دروغ های بزرگی را بگویند (به عنوان مثال می خواهند به شما بگویند که میزان زیادی پول از دست رفته است یا مواردی مانند آن) معمولا سعی می کنند به چشمان شما نگاه نکنند!

17) پلیس از ما توانایی بیشتری در دروغ سنجی ندارد!

مطالعه ای که در سال 2016 انجام گرفت نشان داد که مامورین پلیس نیز نسبت به انسان های عادی توانایی بالاتری در تشخیص دادن اینکه کسی دروغ می گوید یا خیر ندارند. آنها نیز دقیقا مانند شما به نشانه هایی که همه ما فکر می کنیم می تواند به ما کمک کند تا دروغگو را از راستگو تشخیص دهیم اتکا می کنند. درست مانند بقیه ما!



نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





[ یک شنبه 18 آبان 1399 ] [ 16:36 ] [ شکوهی ]

درباره وبلاگ

به وبلاگ من خوش آمدید
آرشیو مطالب
امکانات وب
ورود اعضا:

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت: